ترانسفورماتور حالت جامد2
ترانسفورماتور حالت جامد2
1-1- موانع استفاده فراگیر از SST
با وجود کاربردها و مزایای وسیع SST هنوز مشکلاتی در سر راه پذیرش گسترده آن وجود دارد. اغلب این مشکلات از نوظهور بودن این فناوری نشأت میگیرد و انتظار میرود که رفتهرفته و با رشد فناوریهای مرتبط مرتفع شود. معایب کنونی SST در قیاس با LFT در شکل 2‑13 نشان دادهشده است. این معایب را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
· هزینههای LFT نسبت به SST پایینتر است. البته این مسئله به نسل اول SST برمیگردد و با کاهش قیمت نیمههادیها و مدارهای کنترلی، قیمت SST نیز کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر، قیمت رو به افزایش مواد اولیهای مانند مس و فریت در ساخت LFT تأثیر مثبتی بر پذیرش SST خواهد داشت.
· طبیعت پیچیده SST آن را به سیستمی بدل کرده که قابلیت اطمینان آن نسبت به LFT چندان بالا نباشد. بااینحال، طراحی ماژولار SST امکان جداسازی و عبور از خطاها را فراهم میسازد. همچون تمام سیستمها، انتظار میرود قابلیت اطمینانSST هم با رشد فناوری افزایش یابد.
· راندمان SST را بهسختی میتوان با LFT قیاس نمود. تاکنون بهطور دقیق مشخص نشده است که بازدهی SSTهای نسل بعد به چه میزان خواهد رسید. در مقالات مختلف مقادیری بین 90 تا 98.1 درصد برای راندمان SST بیان شده است. راندمان LFTها البته بیش از 97.3 % میباشد. اگر چه بازدهی کلی LFT از SST بیشتر است، خصوصیاتی همچون کاهش هارمونیک و ضریب توان واحد میتواند باعث برتری SST نسبت به LFT در عمل باشد. نگاه به مسئله راندمان بهصورت جزء نگر منجر به برتری ترانسفورماتور سنتی میگردد ولی با یک نگاه کل نگر و سیستمی یعنی نگاه به شبکه همراه با بار و ترانسفورماتور حالت جامد و محاسبه راندمان مجموعه، نتیجه متفاوت خواهد بود.
شکل 2‑13 مقایسه بین راندمان، فیمت، قابلیت اطمینان، عملکرد و چگالی انرژی LFT و SST
حامد ملا احمدیان کاسب، مدیر عامل شرکت دانش بنیان تجهیزات ابزارآزما